Kuiken: ”Werknemers moeten meeverdienen met aandelen en winsten”

Het minimumloon moet omhoog en de lonen aan de top mogen pas weer stijgen als de salarissen van werknemers ook stijgen. In Op1 vertelt PvdA-partijleider Attje Kuiken over haar loongolfplan. Ondernemer Hans Biesheuvel is kritisch en gaat met Kuiken in debat.

”Het gaat best goed met de economie van Nederland, ondanks de oorlog en de hoge inflatie”, zegt Kuiken. ”Veel bedrijven doen het goed, en dat is mooi. Maar we zien dat het achterblijft dat werknemers ervan profiteren dat bedrijven het goed doen.”

”Lage- en middeninkomens kunnen niet meer goed rondkomen. Ze kunnen de energierekening en de boodschappen niet meer betalen. En dat loopt niet meer in de pas. Als we dat willen doorbreken dan is er echt een forse loonimpuls nodig. Daarom moet er een fors hoger minimumloon komen en moeten werknemers meeverdienen met aandelen en winsten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Mkb

Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland, is kritisch op de plannen van de PvdA-leider. ”U richt zich op die hele grote bedrijven, maar dat zijn er maar twintig of dertig in Nederland die echt groot zijn. Die hebben het over bonussen en aandelen. Maar er zijn honderdduizend mkb-werkgevers die niet met bonussen en winsten bezig zijn. Daar is de druk op de werkgevers ontzettend groot. Ze hebben moeite met de energierekening en met de krappe arbeidsmarkt.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen