”Het leek wel alsof Oekraïners voor het eerst doorkregen waarin ze beland waren”

Het was voor haar de zevende keer binnen een jaar, maar nog niet eerder voelde een reis zo intens. NOS-verslaggever Kysia Hekster is net terug uit Oekraïne. Ze zag dat de emoties in het land in oorlog in een jaar tijd enorm zijn toegenomen. Over haar ervaringen vertelt ze in Op1.

Kysia Hekster werd in Oekraïne geconfronteerd met het ‘anniversary syndrome’. ”Ik kende de term zelf niet, maar veel psychologen wezen me daarop. Het is een syndroom dat je een jaar na een traumatische gebeurtenis heel erg geconfronteerd wordt met de gebeurtenissen van toen. Dat was wat ik meteen toen ik dit keer in Oekraïne kwam, overal om me heen voelde en hoorde en zag.”

”Het leek wel of mensen alleen maar met die vraag bezig waren; wat gebeurde er vorig jaar? Waarom was ik niet voorbereid? Welke mensen ben ik kwijtgeraakt in dat jaar? Het viel mij het afgelopen jaar op dat Oekraïners zo sterk waren, optimistisch en veerkrachtig. En nu leek het wel alsof ze voor het eerst bijna doorkregen waarin ze beland waren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen