Peter Schouten, Onno de Jong en Saskia Belleman over het vernietigende rapport van de Onderzoeksraad

‘Als het OM zijn werk beter had gedaan, had Peter R. de Vries nog geleefd’, zeggen advocaten Peter Schouten en Onno de Jong. Ze reageren in Op1 op het vernietigende oordeel van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over het werk van het OM en de politie voorafgaand aan de moorden op de broer van kroongetuige Nabil B., Derk Wiersum en Peter R. de Vries. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman volgt deze zaken al jaren en schuift ook aan.

Gisteren kwam het rapport van de Onderzoeksraad over de moord op o.a. Peter R. de Vries naar buiten. Advocaten Peter Schouten en Onno de Jong zaten samen met Peter R. de Vries in het verdedigingsteam van de kroongetuige. ”Het rapport was niet echt een verrassing voor Onno en mij”, vertelt Schouten. ”Wij hebben zelf bijvoorbeeld 150 producties ingeleverd. We waren erbij toen we zagen dat het allemaal fout liep. Wij ondervonden dat aan den lijve.”

”Uiteindelijk zijn we er door het rapport wel achtergekomen dat we op één punt ook in het ongewisse waren gelaten. Dat men iets voor ons had verzwegen. Een moordopdracht. Wij wisten op een gegeven moment vanuit eigen informatie dat we op een dodenlijst stonden. Daar gingen we met de NCTV over praten. Zij bevestigden toen dat er een intentie was om een aanslag op ons alle drie te plegen.”

”Wat zij niet hebben verteld aan ons is dat er via de TCI, de geheime politie van het normale politieapparaat, dat daar ook een tip was binnengekomen die luidde dat het criminele samenwerkingsverband het noodzakelijk en legitiem vond om een aanslag op ons te plegen zodra de gelegenheid zich voordoet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Mensenlevens ondergeschikt

Als het OM en de politie beter hadden gehandeld dan hadden Peter R. de Vries, Derk Wiersum en de broer van Nabil B. nog in leven kunnen zijn, denkt Saskia Belleman. ”Als je het rapport leest zie je dat er zo verschrikkelijk veel signalen zijn gemist. Er werd vooral de hele tijd voorrang gegeven aan de opsporing en de vervolging. Mensenlevens werden daarin ondergeschikt gemaakt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen