Keyani Youens, Andrea Schouw-Naphegyi, Joy Rinsampessy en Paul Lebbink over het medicijntekort

Het is al jaren een donkere wolk boven de medische wereld: het medicijntekort. Bovendien lijken de problemen alleen maar groter te worden. Wat betekent dat voor patiënten? We praten erover met Keyani Youens, Andrea Schouw-Naphegyi en Joy Rinsampessy, die het tekort aan den lijve ondervinden én met Paul Lebbink, die er als apotheker alles aan doet om patiënten van de nodige medicijnen te voorzien.

Andrea Schouw-Naphegyi lijdt aan het Stiff Person Syndroom en kreeg haar medicijnen niet. ”Daar hoort bij epilepsie, diabetes en heel heftige spierverstijving en verkrampingen. Je staat bij de apotheek en hoort dat er van drie drie anti-epileptica die ik gebruik, er één niet leverbaar is. Je kan niet voorspellen hoe je brein en lichaam daarop gaan reageren. Dus je wacht het af. Binnen een paar dagen had ik de ene na de andere aanval.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

In tegenstelling tot Nederland zijn in het buitenland dezelfde medicijnen vaak nog wel leverbaar. ”De firma’s die dat leveren, leveren wel aan het buitenland en minder snel aan Nederland”, vertelt apotheker Paul Lebbink. ”Dat heeft een commerciële reden. Wij behoren al jaren tot de top drie van landen waar de medicatie het goedkoopst is. Fijn, want dat houdt het betaalbaar. Maar je kunt er dus ook in doorschieten, want dan leveren ze dus eerder aan andere landen dan aan Nederland. En dan hebben wij hier tekorten.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen