Bjorn van den Ende en Ricky Frissen over Boulimia bij mannen

De eetstoornis Boulimia wordt vaak geassocieerd met vrouwen, maar dat de ziekte ook mannen kan treffen weet olympisch roeier Bjorn van den Ende als geen ander. Tijdens zijn carrière kreeg hij met de stoornis te maken en na het inschakelen van hulp wist hij te herstellen. Hij schuift aan met ervaringsdeskundige en diëtist Ricky Frissen, die veel schaamte ziet bij mannen en weet hoe serieus Boulimia kan zijn.

Olympisch roeier Bjorn van den Ende streed in stilte tegen de eetstoornis Boulimia. De inmiddels gestopte topsporter denkt dat hij niet de enige is die met een eetstoornis kampt. “Om mij heen hoorde ik wel verhalen, maar vooral mannelijke sporters traden eigenlijk niet naar buiten. Ik kon geen voorbeelden vinden en dat maakt het als man lastig om ermee naar buiten te komen.”

Voorbeeld voor anderen

Van den Ende twijfelde dan ook lang voor hij zijn verhaal begon te vertellen. “Ik denk dat ik het zelf heel fijn had gevonden, dus treed ik nu naar buiten in de hoop een voorbeeld voor anderen te kunnen zijn.” De roeier vindt het belangrijk dat problemen als deze ook onder mannen meer bespreekbaar worden. “Het wordt misschien gezien als een vrouwenziekte, maar ik denk dat wanneer je je als man kwetsbaar opstelt je je niet minder man hoeft te voelen.”

Het is een groot probleem dat er door mannen op dit moment niet over wordt gepraat, vertelt Van den Ende. “Dit is gewoon een probleem, dit loop je op en je hebt het liever ook niet. Door erover te praten of mensen op te zoeken, kan je er veel sneller vanaf komen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over Boulimia terug.

Vergelijkbare artikelen