Marion Koopmans over het OMT-advies

Alarmfase 1 is voorbij. Volgens het laatste OMT-advies is corona niet langer een pandemie, maar deel van ons dagelijks leven. Betekent dat dat we ook de laatste adviezen en regels overboord kunnen gooien? Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans schuift aan bij Op1.

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft gezegd dat het coronavirus nu in Nederland in de endemische fase zit, wat betekent dat het virus kan worden behandeld als bijvoorbeeld de griep. Daarom heeft het OMT voorgesteld om alle laatste coronaregels, zoals testen en isolatie, af te schaffen. “Kijk nu naar hoe je het gaat doen voor alle luchtweginfecties”

Er is nog steeds erg veel corona, vertelt OMT-lid Marion Koopmans. “Op dit moment heeft 98 procent van de mensen een vorm van immuniteit. Je ziet dat per aantal infecties minder mensen in het ziekenhuis komen. Dat plaatje bij elkaar zegt dat die uitzonderingspositie die corona heeft, dat past niet meer.” Het advies is daarom veranderd naar hoe er voor de kwetsbaren gekeken wordt hoe je het voor alle luchtweginfecties kan aanpakken.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen