Moet het bewindslieden moeilijk gemaakt worden om lobbyist te worden?

Vanwege belangenverstrengeling en gebrek aan transparantie moet het oud-bewindslieden moeilijker gemaakt worden om als lobbyist aan het werk te gaan, vindt directeur van Transparency International Lousewies van der Laan. Op dit moment is 44 procent van die oud-bewindslieden werkzaam in de lobby.

Bijna de helft van de bewindspersonen wordt lobbyist als ze klaar zijn. Deze baantjescarrousel zorgt voor wantrouwen in de politiek, vindt Lousewies van der Laan. Daarom moet er volgens haar snel meer regelgeving komen. “Er zijn op dit moment geen regels.”

En daar wil de directeur van Transparency International Lousewies van der Laan voor gaan zorgen. “We willen een andere cultuur. Veel transparanter. Dat het duidelijk wordt wat wel en wat niet mag. Veel politici die lobbyist worden, regelen dat al tijdens hun minister- of Kamerschap. Dat wekt heel erg de indruk dat je in de nadagen van je politieke carrière meer bezig bent met je toekomstige baan dan met je huidige baan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen