Nederland heeft ereschuld aan de Groningers

Omdat het systeem faalde en geld verdienen boven de veiligheid stond, heeft Nederland een ereschuld aan de Groningers. Dat concludeert de parlementaire enquêtecommissie gaswinning Groningen. In Op1 bespreken we de misstanden en het rapport met GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver, journalist Reinalda Start en gedupeerden Harrie van Til en Annette Sins.

De parlementaire enquêtecommissie gaswinning Groningen heeft in haar eindrapport “Groningers boven gas” beschreven hoe de Groningers systematisch werden genegeerd bij de gaswinning in hun provincie. Het rapport, dat bijna 2000 pagina’s telt, beschrijft de situatie sinds de gaswinning begon in 1963. Veiligheid werd genegeerd ten gunste van geld verdienen en de belangen van de Groningers werden stelselmatig verwaarloosd.

Annette Sins vertelt hoe haar huis in Groningen beschadigd is door de aardbevingen, en hoe ze niet structureel geholpen wordt. “Ze doen een verfje over de scheur heen en als die opengaat komen ze terug om het opnieuw dicht te maken. Er is geen structurele oplossing.”

Kijk de video hieronder voor de schade aan het huis van Annette Sins.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen