“Baudet is een verlengstuk geworden van Poetin”

Politiek verslaggever Frank Hendrickx ontdekte dat de AIVD Thierry Baudet waarschuwde dat Forum voor Democratie het doelwit was van Russische spionnen. Baudet bevestigt het gesprek, maar ontkent gewaarschuwd te zijn. 

De AIVD waarschuwde Thierry Baudet in 2020 dat hij en zijn partij doelwit waren van Russische spionnen. Schreef Frank Hendrickx vanochtend in zijn Volkskrant. Wat is er ontdekt? “Er was in 2010 buitengewone interesse van Russische inlichtingofficieren voor de partij van Thierry Baudet.” Dat werd dusdanig serieus dat de AIVD Baudet moest waarschuwen dat hij een doelwit was van Russische inlichtingen, vertelt Hendrickx. “Als de top van de AIVD contact zoekt met een persoon is dat wel een teken dat er iets aan de hand is. Zoiets gebeurt niet zo vaak.”

Haperend geheugen

Baudet zelf zei niet onder de indruk te zijn geweest van de waarschuwing van de inlichtingendienst. Hij noemde het gesprek dat hij had ‘hol’. “Zijn geheugen haperde sowieso een beetje. Toen ik hem benaderde, zei die in eerste instantie dat hij nooit met AIVD’ers had gesproken, maar uiteindelijk kwam het toch weer bij hem boven. Hij zei dat het een vaag gesprek was, maar uiteindelijk is hij wel gewaarschuwd dat hij benaderd kon worden door Russische spionnen.”

Verlengstuk van Poetin

Kasja Ollongren was in de periode dat Baudet benaderd werd minister van Binnenlandse Zaken en daarmee verantwoordelijk voor de AIVD. “Het klopt dat de AIVD en de MIVD al langer waarschuwen dat dit gebeurt. Die Russische beïnvloeding en spionage is er”, vertelt de huidige minister van Defensie.

Baudet heeft in Den Haag vaker pro-Russische teksten uitgesproken, iets wat minister Ollongren niet kan begrijpen. “Baudet is lid van de Tweede Kamer en de vrijheid van meningsuiting geldt daar ook. Maar wat hij zegt, is dat Rusland niet Oekraïne bedreigt, maar dat het Westen en de NAVO Oekraïne gebruiken als vazalstaat. Dat is wat Baudet zegt en dat is ook wat het Kremlin zegt. Daarmee is hij eigenlijk een verlengstuk geworden van Poetin.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen