Na een jaar vechten de Russen nog steeds hevig om Bachmoet

Het is voor de hele westerse wereld van belang dat Oekraïne overwint in de oorlog met Rusland. Rob de Wijk stelde samen met andere experts een strategisch plan op. Hoe kan het Westen Oekraïne ondersteunen? En hoe gaat het met Oekraïners die na een jaar oorlog nog steeds in verwoeste en geannexeerde delen van Oekraïne vastzitten? In Op1 schoof De Wijk aan, samen met journalist Michiel Driebergen, die net terug is uit Bachmoet, en de Oekraïense Natalia Saklakova.

“We kunnen niet naar huis”, vertelt Natalia Saklakova. Haar familie besloot in april na lang aarzelen te vluchten uit de Zuid-Oekraïense kustplaats Berdjansk. “We kunnen nog niet het oude leven oppakken en dat zal ook niet meer terugkomen. Dat is heel lastig om onder woorden te brengen. Het is een gemengd gevoel om hier te zitten hier te wonen.” Een deel van haar familie woont nog steeds in geannexeerd gebied.

Strijd in Bachmoet

Journalist Michiel Driebergen is net terug uit Oekraïne, waar hij reisde voor zijn podcast ‘Stad in oorlog: Charkiv één jaar onder vuur’. Daarbij ging hij ook langs Bachmoet. Een zwaar getroffen stad aan de frontlinie. “Van de 75.000 mensen die daar woonden, wonen er nu nog maar 5.000. Ze leven elke dag in de beschietingen en overleven grotendeels in de kelders. We zien voortdurend de beelden van de loopgraven en de militairen die daar vechten, maar de strijd is echt in de stad tussen de burgers.”

De inwoners van Bachmoet kunnen en willen niet weg, vertelt Driebergen. “Je ziet dat de Russen daar iets sterker zijn. Ik hoor elke dag dat het front iets opschuift en dat de stad iets meer veroverd wordt. We zijn nu een jaar later en de Russen strijden nog steeds om de stad. Het is een oorlog met hele grote verliezen. Het gaat om millimeters per dag.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Rob de Wijk, Michiel Driebergen en Natalia Saklakova over een jaar oorlog in Oekraïne terug.

Vergelijkbare artikelen