“Helft advocaten te maken met bedreigingen en intimidatie”

Bedreigingen, enorme werkdruk en stapels zaken waar ze niet aan toe komen. Voor honderden rechters en officieren van justitie is de maat vol. Als er binnen twee weken niks verandert, leggen ze de taken naast zich neer. Jeroen Soeteman van de orde van advocaten begrijpt de rechters wel en schoof aan over de gevolgen voor burgers.

Honderden rechters en officieren van justitie dreigen het werk neer te leggen. Ze zijn de hoge werkdruk, het grote personeelstekort en de bedreigingen spuugzat. “We hebben een hele hoge kwaliteit hier in Nederland”, vertelt advocaat Jeroen Soeteman. “Dat is belangrijk. Ook als voorbeeld naar andere landen. Maar dit kunnen ze niet volhouden.”

Politieke keuzes

De hoge kwaliteit, dat in de ogen van Jeroen Soeteman gewaarborgd moet worden, kunnen de rechters en officieren van justitie op dit moment niet meer aan voldoen. “Dat merken wij als advocaten en dat merken onze cliënten.” En dat komt volgens Soeteman door de verkeerde keuzes van de overheid. “De politiek heeft te weinig oog gehad voor het belang van de rechtsstaat. Natuurlijk wordt er in de politiek keuzes gemaakt. Maar het is te lang en te veel geweest.”

Bedreigingen en intimidatie

Als gevolg van de bezuinigingen is het vak minder interessant geworden voor studenten. De aanwas werd een stuk lager, omdat het niet aantrekkelijk is om rechter te worden. “Het is veertig procent overwerk en een groot deel zit in de burn-out.” Ook krijgen rechters en advocaten meer te maken met bedreigingen. “Bij advocaten zijn dat bedreigingen die deels van eigen cliënten komen. Dat kunnen boze en verwarde mensen zijn. Het kan van wederpartijen komen, dat zie je bijvoorbeeld bij echtscheidingen. We hebben het onderzocht en de helft van de advocaten heeft het afgelopen jaar te maken gekregen met bedreigingen en intimidatie.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Jeroen Soeteman terug.

Vergelijkbare artikelen