“Topsporters hebben andere genen”

Mathieu en Adrie van der Poel, de familie Kluivert, Max en Jos Verstappen en ga zo maar door. De kinderen van topsporters blinken regelmatig zelf ook uit in de sport. Maar is dat genetisch bepaald of zit het hem gewoon in de opvoeding? Geneticus Hidde Haisma vertelt erover samen met oud-topsporters Erben Wennemars en Gregory Sedoc, bij wie topsport in de familie zit.

Mathieu en Adrie van der Poel, de familie Kluivert, Max en Jos Verstappen en ga zo maar door. De kinderen van topsporters blinken regelmatig zelf ook uit in de sport. Maar is dat genetisch bepaald of zit het hem gewoon in de opvoeding? Geneticus Hidde Haisma deed er onderzoek naar.

Andere genen

“We hebben 20.000 genen. Daarvan krijgen we de helft van onze vader en de helft van onze moeder. Een heel gemengd pakket. Als je naar topsporters kijkt dan zie je dat ze van die 20.000 voor een procent een andere variant genen hebben. Die andere variant komt bij iedereen voor, maar bij topsporters zie je vaker varianten die geassocieerd zijn met de topsport.”

Zo zou het kunnen zijn dat er iemand die op Hawaii is geboren hele goede schaatsgenen heeft. “Maar dat zullen we nooit weten, omdat mensen daar schaatsen überhaupt niet kennen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek met Hidde Haisma, Erben Wennemars en Gregory Sedoc terug.

Vergelijkbare artikelen