René Kok, Jan Tromp en Mildred Zijlstra over de nieuwe serie over prins Bernhard

Hij werd door veteranen op handen gedragen en ontbeet met een pul bier. Hij erkende buitenechtelijke kinderen te hebben, maar bleef voor velen toch een held. Vrijdag komt er een nieuwe serie uit over de opa van onze koning: Prins Bernhard. Wat maakt het leven van Bernhard zo interessant? Onderzoeker René Kok, journalist Jan Tromp en vermeend dochter van de prins Mildred Zijlstra komen in de serie aan het woord en schoven aan bij Op1.

Voor de één was hij een oorlogsheld, voor de ander een ritselaar: Prins Bernhard, echtgenoot van Juliana, vader van Beatrix. Ruim 18 jaar geleden overleed hij, aanstaande vrijdag komt er een nieuwe documentaireserie over zijn leven uit. Charismatisch, egocentrisch en de Tweede Wereldoorlog zijn de dingen waar onderzoeker René Kok hem mee associeert. “En een ritselaar. Een ritselaar met charisma.”

Vertrouwelijke interviews

“Het was leuk om hem in te interviewen”, vertelt journalist Jan Tromp. Vlak voor zijn overlijden in 2004 heeft Tromp samen met de toenmalige hoofdredacteur van de Volkskrant Pieter Broertjes een serie vertrouwelijke gesprekken gehad. Die gesprekken zijn gevoerd op voorwaarde: pas publiceren na zijn dood. “Gedurende vier jaar bezochten wij met enige regelmaat paleis Soestdijk om daar met de prins van gedachten te wisselen over zijn bestaan.”

“De gecompliceerdheid van die man kwam fantastisch naar voren tijdens de interviews. Net zoals in deze serie.” In de interviews zagen Jan Tromp en Pieter Broertjes een andere kant van prins Bernhard. “We zagen ook een hele lieve, bijna sentimentele man. Ik weet achteraf zeker dat hij die gesprekken met ons heeft gewenst, omdat hij geweten wilde hebben aan de buitenwereld dat hij niet vier dochters had, maar zes dochters. In onze gesprekken kwam hij daar regelmatig op terug. Hij zei: ‘onthoud goed, ik heb geen vier maar zes dochters. En ze delen alle zes in de erfenis.'”

Buitenechtelijke dochter

Mildred Zijlstra, die geboren in februari 1946, werd geadopteerd en is op haar 36e op zoek gegaan naar haar ouders. Haar moeder vond ze vrij snel, maar vertellen wie haar vader was had haar moeder veel tijd voor nodig. “Bijna tot haar laatste paar weken. Dat is natuurlijk heel erg jammer geweest. Uiteindelijk heeft ze het wel toegegeven. Ze was ook heel erg jong, het is haar denk ik overkomen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met René Kok, Jan Tromp en Mildred Zijlstra over de nieuwe serie over Prins Bernhard terug.

Vergelijkbare artikelen