Rechter verbood een rechtbanktekening, moet dat kunnen?

De rechter in Groningen verbood de rechtbanktekenaar om de verdachte herkenbaar te tekenen. Ze moest zelfs achter de verdachte zitten. Het maakt rechtbanktekenaar Petra Urban boos. Waarom? Dat vertelt ze samen met Saskia Belleman in Op1.

De rechter in Groningen is bang voor een te realistische rechtbanktekening. Gevolg: de tekenaar mag de verdachte niet aankijken en moest achter de verdachte plaatsnemen. “Ik vind het echt heel vreemd”, reageert collega rechtbanktekenaar Petra Urban.

Journalistiek

“Wat ik kwalijk vind, is dat de rechter iets zegt over de inhoud van de tekening, namelijk dat het niet realistisch mag lijken. Het gaat dan om de inhoud. Wij tekenaars zijn onderdeel van de journalistiek.” Je maakt een verslag in beeld en in woord, vult rechtbankverslaggever Saskia Belleman aan. “Dat is hetzelfde als wanneer de voorzitter van de rechtbank zegt dat ik iets niet heel accuraat mag opschrijven.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Petra Urban en Saskia Belleman terug.

Vergelijkbare artikelen