Daniël Verlaan en Aafke Romeijn over doxing

Wat als je persoonlijke gegevens op straat worden gegooid en je niet meer veilig bent in je eigen huis? Dit fenomeen heet doxing en is door een nieuwe wet binnenkort strafbaar. Maar is deze digitale intimidatie wel te bestrijden? Techjournalist Daniël Verlaan sprak erover met meerdere slachtoffers en experts en schuift aan met slachtoffer van doxing Aafke Romeijn.

Iemands adres en telefoonnummer online delen met als doel de persoon in kwestie te intimideren. Dat heet doxing en wordt binnenkort strafbaar. “Het is het publiceren van gegevens, veelal gevoelige gegevens, met een kwade opzet. Bedoeld om te intimideren, te dreigen of wraak te nemen”, vertelt techjournalist Daniël Verlaan.

Telegram

Telefoonnummers en adressen zijn de gegevens die het meest gedeeld worden. “Soms ook foto’s, als mensen wat minder bekend zijn. Of foto’s van kinderen. Met de boodschap: dit zijn de kinderen, pak ze maar.” Deze gegevens worden voornamelijk gedeeld via Telegram. “Dat is een chatapplicatie, wat een soort wilde westen is voor criminelen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek met Daniël Verlaan en Aafke Romeijn over doxing terug.

Vergelijkbare artikelen