Prins Constantijn: “Nederlandse start-ups lopen 600 miljoen euro mis”

Gaat Nederland de ‘techstrijd’ verliezen? Het vestigingsklimaat is ongunstig en in Nederlandse start-ups wordt veel minder geïnvesteerd dan in de concurrenten in de landen om ons heen. Hoe kan Nederland de concurrentie voor zich houden? Dat bespreken we met Prins Constantijn en tech-ondernemer Merel Boers, die met de door haar ontwikkelde baanbrekende technologie levens redt.

Nederland dreigt het onderspit te delven als High Techland. Een waarschuwing donderdag in het jaarlijkse State of Dutch Tech-rapport. Uit de mond van prins Constantijn. Als we niet oppassen, lopen we straks hopeloos achter op andere landen.

Koudwatervrees bij pensioenfondsen

“We zien dat de Nederlandse start-up meer afhankelijk is van investeerders uit het buitenland.” Dat betekent volgens hem dat Nederlandse ondernemers naar andere markten moeten. “Maar we zien dat Nederlandse investeerders niet graag samen met buitenlandse investeerders samenwerken. Dus ze trekken het geld niet naar binnen.”

Daarnaast ziet de start-up ambassadeur dat de grote institutionele beleggers, zoals de pensioenfondsen, nog steeds heel veel koudwatervrees hebben om te investeren in de technische sector. Waarom? “Het is de toekomst, maar het duurt een tijdje voor de toekomst zich openbaart. Het zijn risicovolle investeringen. Het is een vak apart. We komen er wel, maar het is nog niet zo ver. De pensioenfondsen investeren nu 0,1 procent van hun totale vermogen in deze sector. Als ze een half procent zouden doen, dan zou Nederland de grootste bench capital market van Europa hebben.”

Lopen 600 miljoen euro mis

Volgens Prins Constantijn zijn er verschillende opties om de concurrentiestrijd met buitenlandse start-ups te winnen. “Je moet investeren fiscaal aantrekkelijker maken. Het zijn hele risicovolle investeringen, vooral in de vroege fase. Dan zijn het vaak de particulieren die het doen. Maar je wordt er zwaar op belast en als een investering mislukt, en de meeste mislukken, dan is dat niet aftrekbaar. Je wordt dan eigenlijk dubbel belast.”

Nederland zou hierover van Engeland kunnen leren, blijkt uit het onderzoek van de zelfstandig adviseur in bedrijfsinnovatie Prins Constantijn. “Ze zeiden dat als we de regels aanpassen, er meer geïnvesteerd kan worden. We zien dat we in Nederland ongeveer potentieel 600 miljoen euro mislopen.”

“We zien dat ze nu al investeren in Engeland, maar ze zouden ook meer gaan investeren in Nederland als het fiscaal aantrekkelijk was. Nederlandse fondsen moeten naar het buitenland om geld op te halen. Dan vragen die buitenlandse investeerders waarom er geen Nederlandse investeerders zijn. Je staat dan gelijk met 1-0 achter. Wat ze weten dat we het grootste pensioenfonds hebben van de wereld, die niet willen investeren in onze innovaties.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Prins Constantijn en Merel Boers over de strijd van Nederlandse techbedrijven terug.

Vergelijkbare artikelen