25 jaar na Timmers goud: “Dit was waanzin”

‘Timmertje, Timmertje, wat ga je doen?’. Precies 25 jaar geleden sprak commentator Frank Snoeks die legendarische woorden uit, terwijl Marianne Timmer in een sensationeel wereldrecord naar goud schaatste op de Olympische Spelen van Nagano. Bij Op1 blikt Timmer samen met Snoeks terug op de dag die haar leven voorgoed veranderde.

Precies 25 jaar geleden schaatste Marianne Timmer naar haar eerste gouden medaille op de Olympische Spelen van Nagano. Een daverende verrassing, want vooraf had ze maar weinig vertrouwen in een goede afloop. “Zo’n 1500 meter kost ontzettend veel energie. De 1000 meter moest nog komen, dus vooraf dacht ik nog dat het misschien beter zou zijn om op tachtig procent te blijven. Maar het zijn de spelen, dus dat is natuurlijk een dom idee.”

M-wave

Tijdens de week in Nagano merkte Timmer al snel dat het met de vorm wel goed zat, en bovendien hielp een beetje bijgeloof. “Ik kwam aan en ik zag de M-wave, zo heette het schaatsstadion daar. ‘De M, nou dat is de M van Marianne, dat zit wel goed’, dacht ik. Alles viel op zijn plek.” Op het moment dat ze aan de start stond schoten er allerlei gedachten door haar hoofd, vertelt Timmer. “Straks val ik, straks maak ik een valse start, wat als mijn benen opblazen, maar op het moment dat ik naar de start ging, viel alles weg en ik kwam in de flow. Alles ging vanzelf.”

Waanzin

Commentator Frank Snoeks had in 1998 de eer om de gouden race van Timmer van commentaar te voorzien. Legendarisch commentaar, zo blijkt 25 jaar later. “Ik zat te kijken en ik dacht: ‘dit is waanzin, dit is een soort zelfmoord.’ Wat wij toen niet wisten is dat Marianne iets kon wat anderen niet konden. Ze kon pieken. Niet eens een paar keer per seizoen, maar een paar ik in haar leven kon ze snoeihard door de pijngrens. Daardoor was ze ineens veel beter dan op een normale dag.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Hond

Na de Olympische Spelen veranderde het leven van Timmer volledig. Plots was ze nationaal bekend en ‘eigendom’ van het publiek. In die periode vond ze veel rust bij haar huisdier: een hond. “Het is heel fijn als je dan een dier hebt om lekker mee te wandelen. Die ziet geen status, weet niet wat je hebt gepresteerd, kijkt je aan en is gewoon je vriend.”

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen