Het grootste oorlogsarchief van Nederland wordt openbaar, is dat risicovol?

Het grootste oorlogsarchief van Nederland, met gegevens van 300.000 mensen die verdacht worden van collaboratie met Nazi-Duitsland, wordt openbaar. Volgens de nakomelingen, waaronder Jeroen Saris wiens vader een NSB’er was, zitten hier risico’s aan. Waarom? Dat vertelt hij in Op1.

Een archief, met de gegevens van zo’n 300.000 Nederlanders die ooit werden verdacht van het heulen met de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Over een kleine twee jaar wordt dat digitaal toegankelijk voor iedereen die erin wil spitten, dat werd donderdag bekend gemaakt. “Ik hoor niet bij degenen die daar heel bang van worden”, zegt Jeroen Saris, wiens vader een NSB’er was. Toch ziet hij er wel risico’s in.

“Ik vind het belangrijk dat het gebeurt, omdat daardoor die archieven onderzoekbaar worden. Als die gedigitaliseerd worden, kan je er veel meer gegevens uithalen. Wie zijn die mensen, wat dachten ze en waar komen ze vandaan? Je krijgt een veel beter beeld van die kant van de oorlog.”

Privacykant

Volgens de voorzitter van Stichting Werkgroep Herkenning zit er wel privacykant aan de openbaring. “Er zitten ook een heleboel onschuldigen bij. Ook mensen die zijn aangegeven door hun buren, en in het dorp zijn ze dat nog niet vergeten. En als dat openbaar wordt, dan gaan er volgens sommigen oude vetes opgerakeld worden. Dat is een risico.”

Er zijn 150.000 mensen in interneringskampen geplaatst en er zijn 300.000 mensen onderzocht, vertelt Saris. “Een deel van de mensen die in de interneringskampen zaten, zijn weer losgelaten. Met de boodschap van: ‘je was van de NSB, dus je hebt je straf er nu opzitten.’ Maar er is nog vastgesteld wat ze gedaan hebben. Dat is een straf zonder schuld. Het is niet onderzocht naar wat ze gedaan hebben, maar ze zijn wel veroordeeld tot dat jaar dat ze erin gezeten hebben. Daar hebben ze honger geleden, geweld meegemaakt en er zijn de meest verschrikkelijke dingen gebeurt. Het wordt ook tijd dat dat een keer aan de orde komt. Ik ben ook van mening dat het heel goed is dat het allemaal vrijkomt en dit onderzocht kan worden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Jeroen Saris over het grootste oorlogsarchief van Nederland dat openbaar wordt.

Vergelijkbare artikelen