Olcay Gulsen: “Mensen in het rampgebied hebben nul perspectief”

Nederland voert massaal actie voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Hoeveel geld wordt er vandaag opgehaald voor Giro555? Met Ruud de Wild en Olcay Gulsen, die gisteren teruggekomen zijn uit het rampgebied in Turkije, kijken we terug op deze speciale dag en op hun dagen in Turkije.

Ruud de Wildt voelt zich verdrietig en verslagen na alles wat hij zag in Turkije. Met zijn vriendin Olcay Gulsen wil hij zich blijven inzetten voor de slachtoffers daar. “Ik werd wakker met een schuldgevoel. Dat je zelf veilig bent, een warme douche kan nemen en een lekker bed hebt, terwijl je daar honderdduizenden mensen hebt die op straat leven in de kou”, vertelt Gulsen. 

Geen perspectief

“Ze hebben geen toekomstperspectief meer”, gaat Gulsen verder. “Dat vind ik misschien nog wel het ergste: die holle blikken van mensen die alles zijn kwijtgeraakt.” Gulsen zelf was in een bergachtig gebied waar maar moeilijk hulptroepen konden komen. “Het was -10 en in de nacht werd het -20 en er liepen kinderen op blote voeten. Zelfs mensen die gered waren, stonden met doodgevroren baby’s. Er was gewoon nul perspectief.” 

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

De mensen die Gulsen en De Wildt in Turkije tegenkwamen, waren vaak volledig in paniek, vertellen ze. “Een vrouw pakte Ruud vast en zei: ‘waarom zijn mijn drie dochters weg en heeft God mij niet genomen?’ Ze wilde gewoon echt niet meer leven, daar kwam het op neer. Ze hield Ruud zo lang vast dat iedereen brak. Je voelde gewoon dat die vrouw geen uitzicht meer heeft op een leven.”

Overlevenden maken het meest indruk

Volgens Ruud de Wildt is het niet eens het grote aantal overledenen dat het meest indruk maakt. “Het zijn juist de overlevenden. Er komt iemand uit zo’n huis, iedereen staat te klappen en er worden allemaal dingen geroepen. Dan denk ik: ‘misschien heb je wel pech.’ Dan komt iemand bij en dan hoor je dat je hele familie is overleden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen