Moet de NAVO-norm van 2 procent opgeschroefd worden?

Nu er bijna een jaar oorlog woedt op ons continent, is de noodzaak van een sterke defensie duidelijk geworden. Het kabinet investeert daarom miljarden extra, ook om de personeelstekorten en materieelproblemen aan te pakken. Maar is het wel genoeg, nu er morgen ook gesproken gaat worden over het verder verhogen van de NAVO-norm? We bespreken het met staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat.

In Op1 vertelt Van der Maat hoe ervoor gezorgd wordt dat ons leger weer op volle sterkte komt. ”Wat ik zie na een jaar is dat onze mensen echt alles uit de kast halen. Straaljagers en munitie zijn versneld besteld. Dat begint nu binnen te stromen. Dat het iets langer duurt om grote raketten in ons magazijn te krijgen, dat is logisch. Die dingen kosten ook een paar miljoen per stuk. Ik ben er trots op als ik zie hoe wij nu in staat zijn om onze organisatie zo door te ontwikkelen dat het gewoon aan het lukken is om al die bestellingen te doen.”

”En het gaat ook lukken om die extra mensen erbij te krijgen. Want naarmate al dat nieuwe materieel binnenkomt kunnen we weer meer gaan trainen en wordt het aantrekkelijker.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

NAVO-norm

Nederland gaat de NAVO-norm van 2 procent nipt halen in 2024, maar inmiddels wordt er alweer gesproken door de bondgenoten over het verhogen van die norm. Hoe staat Nederland daarin? ”Die gesprekken worden nu opgestart. Ik denk dat het belangrijkste is dat de landen met elkaar constateren dat we de naïviteit definitief van ons af moeten schudden. Terugstappen in onze financiering dat is niet verstandig.”

”Het belangrijkste voor ons is dat we een stabiele begroting hebben. Je kunt geen investeringen doen, geen extra mensen aantrekken, geen extra materieel, en ook geen eigen productie in Europa maken als je een soort van flipperkastbegroting hebt.”

Kijk hier het hele gesprek met Christophe van der Maat terug.

Vergelijkbare artikelen