Eddy van Wessel wint de Zilveren Camera 2022

Wie maakte de meest indrukwekkende, ontroerende of spraakmakende fotoserie van 2022? Vandaag wordt de Zilveren Camera, de meest prestigieuze prijs van de fotojournalistiek, uitgereikt. De winnaar schuift aan bij Op1.

Oorlogsfotograaf Eddy van Wessel is bekroond tot de winnaar van de Zilveren Camera 2022. Met zijn fotoserie Ruïnes voor de Vrijheid wist hij de jury met beelden van de frontlinie in Oekraïne unaniem te overtuigen. Het is de vierde keer dat de fotograaf deze prestigieuze prijs wint. “Ik ben weer verrast.”

Emoties vangen

Het blijft elke keer spannend voor Eddy, want de concurrentie is hoog en dit jaar kwamen alle series uit Oekraïne. “Mijn collega’s staan vooraan en nemen net zoveel risico als ik. Ook zij stoppen er heel veel tijd en geld in.”

Al jaar en dag fotografeert Eddy van Wessel in oorlogsgebieden, maar eraan wennen doet hij niet. En dat wil hij ook niet. “Ik probeer in mijn beelden emoties te vangen. Ik fotografeer een gevoel. Als ik me er emotioneel vanaf sluit, kan ik dat ook niet vangen met mijn camera.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Eddy van Wessel terug.

Vergelijkbare artikelen