Gaat Nederland F16’s leveren aan Oekraïne?

Als het aan coalitiepartijen D66 en CDA ligt, dan gaat Nederland naast tanks ook F16’s leveren aan Oekraïne. Hoe denkt minister van Defensie Kajsa Ollongren hierover? Ze vertelt het vanavond bij Op1. Ook bellen we met eurocommissaris Frans Timmermans, die president Zelensky ontmoet bij de EU-top in Brussel.

Zelensky sprak tijdens de EU-top in Brussel het Europarlement toe, waar hij aandrong op het sturen van gevechtsvliegtuigen. Maar dat is niet het enige wat de Oekraïense president wil. Ook een lidmaatschap van de Europese Unie staat op zijn wensenlijst. Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, sprak met hem hierover.

Helpen met de wet

“Ik heb hem gezegd dat ik, en natuurlijk heel veel Europese politici, hem dat lidmaatschap van harte gunnen. In mijn werk heb ik al vaker met uitbreidingen te maken gehad. Het is een heel ingewikkeld en diepgaand proces. Dat niet heel snel kan. Zeker niet met met een land met zulke uitdagingen. Corruptie moet nog hard worden bestreden. Ik heb tegen hem gezegd dat het fantastisch is dat hij heel veel wetten heeft aangenomen, maar het gaat om de toepassing van die wetten. Als Europese Commissie willen we hem daar graag bij helpen, zodat het toepassen van die wetten realiteit wordt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

F16’s leveren?

Ook Nederland heeft een officieel verzoek gekregen van Zelensky om F16’s te leveren. Gaat Nederland deze gevechtsvliegtuigen leveren? “Daar kan ik in deze fase geen ja en geen nee op zeggen”, reageert minister van Defensie Kajsa Ollongren. “De F16 is een uiterst complex wapensysteem, wat je moet kunnen gebruiken. Je moet het niet alleen kunnen vliegen, maar ook in het gevecht kunnen inzetten.”

Om een levering van F16’s te realiseren is veel overleg binnen de NAVO nodig, vertelt de minister. “Als je ertoe over zou gaan, moet je ook een plan hebben hoe je Oekraïne bekend kan maken met het toestel en hoe je die inzet. Als we dat willen overwegen dan begint dat bij het opleiden van Oekraïense vliegers.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Kajsa Ollongren en Frans Timmermans terug.

Vergelijkbare artikelen