”Deze ramp is niet het moment voor sancties tegen Syrië”

Het wordt steeds duidelijker hoe verwoestend de aardbeving in Turkije en Syrië is. In Op1 bespreken we het laatste nieuws met de Turkse ambassadeur in Nederland Selçuk Ünal, directeur van Save the Children Pim Kraan en met Syrische Nederlanders Abdelrahman Kasem, Ziad Alkamoua en Hala ­Naoum Néhmé, die zich grote zorgen maken over hoe langzaam de hulp in Syrië op gang komt.

De zwager en het nichtje van Abdelrahman Kasem waren in Turkije voor een familiebezoek toen de aardbeving plaatsvond. Het appartementencomplex waarin ze verbleven stortte in, op het moment dat zijn zwager niet aanwezig was. Uiteindelijk is het gelukt om haar te redden.

”Toen de ramp gebeurde is hij erheen gerend en zag een hoop puin. Omdat zij op de zevende verdieping zat, de hoogste verdieping, zat ze bovenin het puin. Hij kon haar horen schreeuwen en huilen. Toen is hij begonnen met zijn eigen handen te graven en haar eruit te halen. Dat duurde vijf uur.” 

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Syrië

Door de sancties die tegen Syrië gelden komt de hulp daar maar langzaam op gang. ”Graafmachines hebben lege brandstoftanks, dus die werken niet”, zegt Hala ­Naoum Néhmé. ”In sommige delen zijn helemaal geen graafmachines beschikbaar, dus die moeten ook nog komen. Maar dat staat de sancties in de weg.”

”Ziekenhuizen vallen as we speak stil omdat de elektriciteitsproductie niet meer op gang komt vanwege de brandstoftekorten. Het begint dus ook de medische sector te raken. Syrië heeft zwaar materieel nodig voor de hersteloperatie van duizenden gebouwen.”

”Normale Syriërs kunnen geen geld overmaken naar hun familieleden. Ik ook niet, terwijl ik mijn familie en anderen heel graag wil helpen. Ik kan het, en ik wil het doen. Ik wil niet alleen maar naar de Nederlandse overheid kijken die vandaag tien miljoen euro, en daar ben ik heel blij mee, heeft overgemaakt met de verklaring dat we Syrië niet moeten vergeten. Maar tien miljoen is een druppel op een gloeiende plaat.”

”Deze rekening kun je niet bij de Nederlandse belastingbetaler neerleggen, want tien miljoen gaat maar één keer komen. Laat mij maar geld overmaken. En dat kan nu niet. Dat is het gevolg van westerse sancties. Sancties hebben een politiek doel, en deze ramp is nu niet het moment om politiek te bedrijven.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen