Commandant Arjen Littooij trots op reddingsteam: al zeven mensen onder puin vandaan gehaald

Miljoenen mensen zijn getroffen door de zware aardbevingen in Turkije en Syrië. In Op1 bespreken we het laatste nieuws met journalist Fidan Ekiz, burgemeester Huri Sahin, landelijk commandant USAR Arjen Littooij, directeur Rode Kruis Marieke van Schaik.

USAR, een Nederlands hulpteam onder leiding van Arjen Littooij, is gisteren geland in het rampgebied in Turkije”Er zijn gelijk twee teams naar Hatay gegaan. Om te gaan zoeken, maar ook om te gaan redden. Ik krijg net voor de uitzending het bericht van mijn teamleider dat ze onder het puin drie mensen vandaan gehaald hebben. En dat er nog veel meer serieuze signalen zijn dat er nog mensen onder vandaan gehaald kunnen worden.” Inmiddels is bekend dat het reddingsteam al zeven mensen gered heeft.

”Ze zitten er samen met de Zwitsers, de Italianen en de Grieken. Dus er is echt nog ontzettend veel te redden. Ik vind het zo verschrikkelijk mooi dat we 36 uur geleden nog hier in Nederland waren, en dat we daar nu mensen onder het puin vandaan halen. Dat is echt een compliment aan het hele team dat daar op dit moment aan het opereren is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Syrië

Ongeveer een derde van het rampgebied ligt in Syrië. Maar dat is erg moeilijk te bereiken, vertelt directeur Marieke van Schaik van het Rode Kruis. ”De weg vanuit Turkije is niet begaanbaar op dit moment. Dus de hulpgoederen moeten komen uit Libanon en Jordanië.”

”Er is een groot gebrek aan zwaar materiaal. En een groot gebrek aan brandstof. De ambulances hebben bijvoorbeeld ook niet genoeg brandstof. Er zijn ook veel onveilige gebieden, en dat maakt het samenwerken met autoriteiten ook ingewikkeld.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Hulp

De slachtoffers van de ramp zijn het beste te helpen door geld te doneren, vertelt Van Schaik. ”Want dan kunnen wij de spullen geven die nodig zijn, en het ook op de goedkoopste manier daar brengen. En als je spullen inzamelt, dan is het belangrijk om te weten wat en voor wie, zodat je niet zomaar lukraak dingen daarheen brengt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen