Zuellen Rodrigues en Arda Gerkens over online seksueel misbruik

Online seksueel misbruik blijft maar toenemen. In Op1 de nieuwe cijfers. Wat doet het met je en wat kun je er tegen doen? Dat bespreken we met Zuellen Rodrigues, die het overkwam, en met Arda Gerkens van Help Wanted.

”Als je kijkt naar de meldingen die we bij Help Wanted hebben gekregen, dan zijn die fors gestegen”, zegt Arda Gerkens. ”Meer dan 7000 meldingen, en zo’n 45 procent daarvan gaat over sextortion. Dat blijft onverminderd hoog, dus dan zit je op ruim 3000 meldingen van sextortion. Het geeft aan hoe prangend het probleem is en dat het nog steeds gebeurt. Er wordt nog veel te weinig over gesproken in de samenleving. We moeten mensen ervoor waarschuwen.”

Stiekem gefilmd

Zuellen werd op haar 18e gechanteerd door haar toenmalige vriend met een seksvideo. ”Hij was mijn eerste vriendje, en ook de eerste persoon waarmee ik seks had. Toen hij me had ontmaagd heeft hij me gefilmd. Ik wist dat niet.”

”Op een gegeven moment heeft hij het filmpje naar me gestuurd. Ik wist niet wat ik moest doen. Je bent gewoon machteloos. Hij heeft nu gewoon de leiding over jou. Hij zei dat ik naaktfoto’s moest sturen, en dan kwam het filmpje niet online.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen