Fulco Treffers en Hielke Zantema helpen mee aan de wederopbouw van Oekraïne

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en voorzitter Charles Michel van de Europese Raad spraken gisteren in Kiev met president Zelensky. Een belangrijk thema is de wederopbouw van Oekraïne. Stedenbouwkundige Fulco Treffers en hulpverlener Hielke Zantema zijn net terug uit het land, waar ze al meehelpen aan de wederopbouw. In Op1 vertellen ze erover.

Noodhulpverlener Hielke Zantema is net terug uit Oekraïne, waar hij zich vooral met wederopbouw heeft beziggehouden. ”De meest urgente nood is het repareren van huizen. Dat is tegelijkertijd ook alweer de eerste stap van wederopbouw.”

”In een dorpje ten noorden van Kiev hebben we inmiddels 800 huizen gerepareerd. Sinds de zomer zijn we daar al mee bezig. En vorige week ben ik teruggekomen uit Cherson, een gebied dat weer recent onder Oekraïense controle is. Wat we met die 800 huizen hebben gedaan willen we eigenlijk kopiëren in Cherson.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Martelkamer

Ook stedenbouwkundige Fulco Treffers houdt zich bezig met de wederopbouw van Oekraïne. ”Ik stond vorige week bij een schoolgebouw waar een Russisch bataljon heeft gezeten. Een soort regiohoofdkwartier. Die zijn vertrokken in mei en die hebben als een soort middeleeuwse daad de boel gewoon in de fik gestoken en achtergelaten.”

”Dan ben je met de schooldirectrice in gesprek over renovatie. Over het weer opknappen van het schoolplein. Maar wat doe je nou met een klaslokaal dat gebruikt is als martelkamer?”

”Ondertussen zijn we al die ervaringen, hoe vreselijk het ook is, aan het documenteren, zodat we ervan kunnen leren. Zodat op het moment dat het in de andere gebieden ook weer vrij wordt, dat we dan sneller door kunnen pakken. Dat gaat over bouwen, maar ook over duurzaamheid en energie.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen