Hoe gaat het CDA de kiezer terugwinnen?

De tegenstellingen in Nederland nemen toe, en daarom is het tijd voor een andere koers. Dat is de boodschap van het CDA voor de komende verkiezingen. Het aanpakken van de ongelijkheid tussen stad en platteland, maar ook binnen steden, staat daarin centraal. Lukt het de partij om de weggelopen kiezer terug te winnen? Fractievoorzitter Pieter Heerma is te gast.

“2022 was het begin van de extreme polarisatie en vooral ook van de omgekeerde vlaggen in Nederland”, vertelt Pieter Heerma. Daarom vindt het CDA dat het tijd is voor een andere koers. “In plaats van om daar een stoere tweet over uit te doen, zijn wij een aantal maanden geleden gewoon gaan uitzoeken wat er nou echt aan de hand is.”

De drijfveer

De fractievoorzitter concludeert dat er daadwerkelijk iets aan de hand is. “Dat gaat niet alleen over randstad en regio. Hetzelfde probleem bevindt zich ook binnen de steden. We maken in de politiek al jaren kosten-batenanalyse. Als je dat als een dwingende boekhoudige werkelijkheid gaat doen, is de plek waar de grootste knelpunten zijn ook de plek waar de maatregel het meest oplevert en de economie het sterkst maakt. Als je elke keer die keuzes in de randstad laat vallen, dan krijg je op de plekken die niet winnen dat daar buslijnen verdwijnen en ziekenhuizen daar niet overeind kunnen houden. Daar ligt de drijfveer voor het negatieve sentiment.”

Nederland uit balans

Pieter Heerma, de fractievoorzitter van het CDA, ziet dat Nederland uit balans is geraakt. “Die balans is de voedingsbodem voor polarisatie. Het is geen natuurverschijnsel. We kunnen door met elkaar andere keuzes te maken die balans herstellen. Dat lijkt me heel verstandig, want in die steeds drukker wordende steden is de ruimte op een gegeven moment op. Die ruimte ligt elders. Ook voor een visie op de toekomst zal je andere keuzes moeten maken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Pieter Heerma terug.

Vergelijkbare artikelen