Kabinet ontvangt bedrijven op het Catshuis om vestigingsklimaat te bespreken

Shell en Unilever hebben Nederland verlaten en nu dreigen ook andere bedrijven hetzelfde te doen. Daarom ontvingen kabinetsleden gisteren meerdere CEO’s op het Catshuis voor een goed gesprek over het vestigingsklimaat. Hoe ver moeten we gaan om bedrijven aan ons te binden? Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens schuift aan bij Op1.

”Waar ik mij vooral zorgen om maak is of bedrijven nog geïnteresseerd zijn om te investeren”, vertelt minister Adriaansens. ”Er zijn best wel een aantal dingen die gedeeld werden waar we met elkaar over zeggen dat we daaraan moeten werken. Er is een stapeling van regels, en dat is iets wat bedrijven best wel in de weg gaat zitten. Het sentiment is ook slecht in Nederland.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vijandig klimaat

Vanuit het bedrijfsleven klinkt de kritiek dat het klimaat jegens het bedrijfsleven vanuit de politiek vijandig is geworden. Er zijn te veel regels, de continuïteit van overheidsbeleid is niet constant en er is belastingdruk. ”Ik heb een toets op extra regelgeving in het leven geroepen. Hierbij kijken we gerichter naar fiscale regels, maar ook ander soort regels. We moeten dat kritischer bekijken.”

”Wat het belangrijkste is, is dat je voorspelbaar bent. Dat je als overheid niet continu de regels verandert. Bedrijven moeten weten waar ze aan toe zijn. Bedrijven nemen iedere dag beslissingen die geld kosten, en het helpt wel dat je dan weet dat er over een jaar nog steeds dezelfde regels zijn.”

Kijk hier het hele gesprek met Micky Adriaansens terug.

Vergelijkbare artikelen