Lutz Jacobi maakt zich ernstige zorgen over de Waddenzee

Ze werd de ‘Waddenkoningin’ genoemd, maar vanaf nu is ze officieel met pensioen. Directeur van de Waddenvereniging en oud-PvdA Kamerlid Lutz Jacobi neemt met pijn in het hart afscheid, maar de liefde voor het Wad zal altijd blijven. In Op1 vertelt ze over haar nalatenschap en over wat er met de Wadden moet gebeuren.

Wadden onder druk

Lutz Jacobi vindt dat we zuiniger moeten zijn op de Wadden. ”Er is om de zes uur eb en vloed. 70 procent van het gebied valt dan droog. Het is voor miljoenen vogels over de hele wereld een hartstikke belangrijk gebied. Als dat onder water komt dan is dat afgelopen.”

”Die belangrijke werking staat onder erge druk door veel schadelijke activiteiten: de zoutwinning, de gaswinning, de kabels, we moeten baggeren, we vissen. Al die activiteiten samen geven zo veel druk op dit gebied, ook met de komst van de zeespiegelstijging, dat er voor dit gebied gewoon goede keuzes gemaakt moeten worden zodat het kan overleven. De Waddenzee verdient beter en een aantal schadelijke activiteiten moet stoppen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Gaswinning 

Als er in de Waddenzee nog naar gas geboord gaat worden, ketent Lutz Jacobi zichzelf vast. ”Ik heb al veel medestanders. Gewoon om te laten zien dat je dit niet moet willen en moet doen. Stop ermee.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Lutz Jacobi terug. 

Vergelijkbare artikelen