Dr. Phil stopt ermee. “Het is schijntherapie”

Na meer dan 20 jaar en maar liefst 21 seizoenen komt er een eind aan Dr. Phil. De wereldberoemde psycholoog, die in zijn talkshow advies geeft over relaties, opvoeding en verslavingen, vindt het tijd voor iets anders. Fan Goedele Liekens vindt het jammer, maar psycholoog Steven Pont zal hem niet missen.

Een onhandelbare puber, een relatiecrisis of een verslaving? Wereldberoemd psycholoog Dr. Phil weet er wel raad mee. Maar na 21 seizoenen therapietelevisie stopt Phil McGraw er mee. Naast veel lof, oogstte hij ook de nodige kritiek. “Als psycholoog ben ik er echt van overtuigd dat hij thema’s op de kaart heeft gezet”, vertelt Goedele Liekens, die er jaren met plezier naar heeft gekeken.

Voor het eerst

Nu zien we hele heftige dingen, vertelt de Vlaamse seksuoloog en psycholoog. “Maar toen werd er voor het eerst over verslavingen, misbruik, seksueel misbruik en al dat soort thema’s waar niemand over durfde te praten, gepraat. Hij heeft er mensen over laten nadenken en laten praten.”

Dat is niet het enige waar Goedele Liekens vol lof over is. “Hij geeft advies en toont ook oplossingen. Het stopt niet bij het geschreeuw. Op een bepaald moment komt het tot kalmte en rust.” Maar Steven Pont, zelf ook psycholoog, twijfelt aan zijn adviezen. “Het is een soort schijntherapie.”

Schijntherapie

Pont hekelt dat het programma van Dr. Phil enorm is gecast en voorbereid. “Hij is een acteur. Als er ruzie is, schudt hij met zijn hoofd. Dat is voor de bühne. Hij zegt tegen de mensen: ‘jullie doen ‘A’, jullie zouden ‘B’ moeten doen.’ Dan kijkt hij hoe hij hen naar zijn ‘B’ kan krijgen. Dat lijkt simpel, van daar ligt het goud. Maar zo werkt het niet. Het is een proces wat je doorgaat met meerdere mensen en dat is zoeken en steunen.” Volgens Pont is het schijntherapie. “Alles wat beter is dan slecht, maakt iets nog niet goed.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek met Goedele Liekens en Steven Pont over Dr Phil terug.

Vergelijkbare artikelen