Hoe schadelijk zijn digitale verslavingen?

Sportroutines, maaltijdschema’s en rekentrucs. TikTok staat vol met tips om ons leven naar een hoger plan te tillen, maar eenmaal aan het scrollen, zijn we niet meer van de app af te slaan. En dat heeft veel impact. Waarom is het scrollen zo verslavend en zijn er gevaren? Journalist Doortje Smithuijsen schuift aan met meester en TikTokker Jesper Hesseling, die vindt dat we social media moeten omarmen.

Sportroutines, dieetschema’s en skincaretrucs: TikTok staat vol met tips voor een beter leven. Schadelijk, vindt Doortje Smithuijsen. “Het lastige van digitale verslaving is dat veel mensen niet weten dat wat ze doen verslavend is. Eigenlijk alles wat we op die telefoon doen, is verslavend. Dat is ook heel logisch. We leven in een aandachtseconomie, dus er zijn de hele dag mensen bezig om onze ogen op die schermen gericht te houden.” 

Ander beleid bij roken en alcohol

Dat is niet voor iedereen problematisch, maar voor een bepaalde groep mensen kan het zeker problemen opleveren. “Voor de een is het makkelijker om weerstand te bieden tegen dat soort verslavingen dan voor de ander”, vertelt Smithuijsen. “Ook ik vind het leuk, maar ik vind het ingewikkeld dat, wanneer het over andere verslavende dingen gaat, we al heel lang een duidelijk beleid hebben. Mensen weten dat bijvoorbeeld roken en alcohol verslavend zijn en dat ze op moeten passen. Dat hebben we nog helemaal niet als het gaat om digitale verslavingen.”

De grote vraag is of zo’n aanbeveling bij digitale verslavingen zou helpen. Zuipen we bijvoorbeeld wel minder door zo’n beleid bij alcohol? “Nou dat mag ik wel hopen”, begint Smithuijsen. “Ik denk dat het hier wel mee begint. Het is een soort bewustwording. Dat er in ieder geval wordt aangegeven dat het verslavende producten zijn en dat je er verslingerd aan kan raken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen