Moet er een Europees leger komen?

Vlakbij de Oekraïense grens zijn Nederlandse militairen gestationeerd om de oostgrens van het NAVO-gebied te bewaken. Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra ging op bezoek en onze politiek verslaggever Thomas van Groningen was erbij. In Op1 vertellen ze over hun reis.

Vlakbij de Oekraïense grens zijn Nederlandse militairen gestationeerd om de oostgrens van het NAVO-gebied te bewaken. Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra ging op bezoek en onze politiek verslaggever Thomas van Groningen was erbij. De militairen zijn daar om te verdedigen en af te schrikken. Wat betekent dat in de praktijk? “Met hun aanwezigheid verkleinen ze de aantrekkelijkheid voor Poetin om rotzooi te trappen aan de oostgrens van de NAVO.”

Europees leger?

Gaat het verdedigen van de Europese grenzen beter met een Europees leger? “Nee”, reageert minister Wopke Hoekstra. “We moeten beter in staat zijn om ons eigen Europese deel van het NAVO-gebied te kunnen verdedigen.” Dat gaat volgens Hoekstra niet beter met een Europees leger. “Als je je realiseert hoe de krachtsverhoudingen liggen in de NAVO, dan zijn die Amerikanen daar keihard voor nodig.” De NAVO telt dertig lidstaten en volgens onze minister van Buitenlandse Zaken legt Amerika wel meer in de schaal dan de andere 29 samen.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Wopke Hoekstra en Thomas van Groningen terug.

Vergelijkbare artikelen