Lucas Winnips van Extinction Rebellion houdt zich waarschijnlijk niet aan gebiedsverbod

Lucas Winnips van Extinction Rebellion hoorde vandaag in de rechtbank dat hij zaterdag niet mee kan doen aan de blokkade van de A12. Het gebiedsverbod dat voor hem geldt, wordt nog niet opgeheven. In Op1 reageert de klimaatactivist op de uitspraak.

Lucas Winnips van Extinction Rebellion hoorde vandaag in de rechtbank dat hij zaterdag niet mee kan doen aan de blokkade van de A12. Het gebiedsverbod dat voor hem geldt, wordt nog niet opgeheven. Gaat hij zich daaraan houden? “Burgerlijke ongehoorzaamheid is natuurlijk een zwaar middel.”

Wel demonstreren?

De klimaatactivist heeft anderen opgeroepen om te gaan demonstreren op de A12 en wil, ondanks zijn gebiedsverbod, wel solidair zijn met hen. “Ik voel me in zekere zin naar iedereen die ik heb opgeroepen me verplicht om er te zijn. Maar ik wil er ook nog even goed over nadenken. Misschien verandert er nog wat, zoals het standpunt van het kabinet.”

“Het is een onderwerp wat heel erg leeft”, reageert minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra. “Maar het is uiteindelijk niet aan het kabinet om te zeggen of een onderwerp zo belangrijk is dat iets niet mag of juist wel.”

Daar gaat het volgens Lucas Winnips niet over. “Het gaat om de inhoud.” En dus neigt hij er toch naar om te gaan demonstreren op de A12. “De kans is groot dat ik toch ga. Ik heb twee jonge kinderen en ik ben als vader verplicht om voor ze te zorgen. Dat ze een leefbare toekomst hebben.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Lucas Winnips van Extinction Rebellion terug.

Vergelijkbare artikelen