“Klimaatactivisten roepen op tot strafbare feiten”

Commotie over het preventief oppakken van klimaatactivisten. Zes leden van Extinction Rebellion zijn donderdag vroeg door de politie in hun woning gearresteerd, omdat ze via social media opriepen om zaterdag de A12 te blokkeren. Is het demonstratierecht daarmee in het geding? Kamerlid Ingrid Michon vindt dat klimaatactivisten niet mogen zeuren. In Op1 vertelt ze waarom.

Hoogleraar  Staats- en bestuursrecht Wim Voermans noemde in Khalid & Sophie het oppakken van klimaatactivisten, voordat er een demonstratie werd gehouden, demonstratiecensuur. Daar is VVD-Kamerlid Ingrid Michon het niet mee eens. “Dat is hier ook niet aan de hand. Wat hier aan de hand is, is dat ze hebben opgeroepen tot het plegen van strafbare feiten. En dat is een weg bezet houden.”

Het Malieveld

Een weg bezet houden is een manier van demonstreren, wat volgens de advocaat van de klimaatactivisten Willem Jebbink volgens het Europees Hof mag. “Dat kan hij wel zeggen, maar in Nederland hebben wij een ruim demonstratierecht. Voor alles waar je voor wil demonstreren, mag je ook demonstreren. Het Malieveld ligt op een steenworp afstand. Doe het nou niet op die weg, want dat is een openbare orde probleem. Ik vind het heel goed wat het Openbaar Ministerie heeft gedaan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek met Ingrid Michon over het preventief oppakken van klimaatactivisten terug.

Vergelijkbare artikelen