“De drugsvangst is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar”

160 drugsvangsten met een straatwaarde van 3,5 miljard; ook in 2022 werden er in onze havens weer tienduizenden kilo’s cocaïne door de douane onderschept. Daarnaast werden bijna 27.000 keer drugs verstopt in briefpost voortijdig ingenomen. Volgens staatssecretaris Aukje de Vries is de aanpak van drugssmokkel in 2023 weer prioriteit nummer één, want de drugsvangst is verdubbeld. Over hoe ze dat gaan aanpakken en over wat de douane nog meer doet tegen ondermijnende criminaliteit schuift ze aan bij Op1.

160 drugsvangsten met een straatwaarde van 3,5 miljard; ook in 2022 werden er in onze havens weer tienduizenden kilo’s cocaïne door de douane onderschept. Daarnaast werden bijna 27.000 keer drugs verstopt in briefpost voortijdig ingenomen. Wordt er beter gecontroleerd of wordt er meer verstuurd? “We zijn ook intensiever gaan controleren. Het kabinet heeft daar ook extra geld voor uitgetrokken. Dat is belangrijk, want we zien ook de gevolgen van alle drugs. Niet alleen van de XTC, maar ook welke invloed cocaïne op de samenleving heeft.”

Verdubbeling

XTC-pillen worden in Nederland geproduceerd en in kleine aantallen naar het buitenland geëxporteerd, vertelt staatssecretaris Aukje de Vries. “Dat is vooral naar de Verenigde Staten en Australië toe. Daar moet je gewoon bij zijn. Heel veel post dat vanuit Nederland verstuurd wordt, wordt gecontroleerd om dit op te sporen.” 27.000 brieven met drugs zijn onderschept, maar de totale omvang blijft moeilijk in te schatten vindt de staatssecretaris. “De drugsvangst is een verdubbeling van de vangst ten opzichte van vorig jaar. Dat komt omdat we intensiever zijn gaan controleren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Toeslagenaffaire

Aukje de Vries is als staatssecretaris ook verantwoordelijk voor de toeslagen. “Dat willen we zo snel mogelijk oplossen.” Wat volgens de planning pas in 2027 zal worden afgerond. “Ik vind niet dat we met cijfers moeten gaan strooien. Dat heeft me ook wel gestoord. We moeten het zo snel mogelijk doen. Er zitten schrijnende gevallen tussen. Dat gaat je door merg en been, maar ik wil ze ook niet iets voorhouden wat ik niet kan waarmaken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek met staatssecretaris Aukje de Vries over de ondermijning bij de douane en de toeslagen terug.

Vergelijkbare artikelen