Na tanks ook F-16’s naar Oekraïne?

Nu ook Duitsland en Nederland bereid zijn Leopard-tanks te doneren aan Oekraïne, wordt in de Haagse wandelgangen al gesproken over de volgende stap: de levering van F-16’s. We praten erover met defensie-expert Peter Wijninga en politiek verslaggever Thomas van Groningen.

Duitsland en waarschijnlijk ook Nederland zijn bereid om Leopard-tanks te leveren om Oekraïne te helpen in de strijd tegen Rusland. Na tanks lijkt de volgende stap het leveren van jachtvliegtuigen. Hoe groot is die kans? “Een jaar geleden hadden we het over kogelvrije vesten en wat apparatuur voor sluipschutters en nu zijn we aan het overwegen om tanks te leveren. Er zit een stijgende lijn en een overtreffende trap in en je weet dat Oekraïne om wapens blijft vragen”, vertelt Thomas van Groningen

Geen taboe

Bovendien schijnen de huidige Oekraïense gevechtsvliegtuigen niet van de beste kwaliteit te zijn. Van Groningen: “Ze kunnen daar nog wel wat gebruiken. Nederland heeft F-16’s en iedereen in Den Haag voelt aan zijn theewater dat, nu de discussie over tanks bijna is afgerond, de volgende over F-16’s zal gaan. Voor VVD en D66 is het geen taboe, dus dan kan je het niet lang uitstellen en ik denk dat Oekraïne dit gaat vragen. Dat voel je aankomen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Ook volgens defensie-expert Peter Wijninga ligt het in de lijn der verwachting dat er straks jachtvliegtuigen naar Oekraïne gaan. “We hebben een heel belangrijk kantelpunt gehad met Boetsja. Toen werd duidelijk dat Russische soldaten honderden burgers om het leven gebracht hebben, dat ging als een schok door het westen. Daarna hebben de landen die Oekraïne steunen om de tafel gezeten en gezegd dat ze zware wapens gingen leveren.”

Kernwapens

“Eigenlijk zijn we dus het escalatiepunt al voorbij”, gaat Wijninga verder. “Die angst is een beetje weg. Heel lang speelden kernwapens een rol, maar dat zou zo tegen het belang van de Russen zelf zijn. Dat is zelfmoord.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen