Duitsland gaat Leopard 2-tanks leveren aan Oekraïne

Zelensky vraagt er al maanden om, maar nu heeft Duitsland dan toch toestemming gegeven. De Leopard 2-tanks mogen aan Oekraïne geleverd worden. Ook Nederland overweegt nu om maar liefst achttien tanks te leveren. Politiek verslaggever Thomas van Groningen vertelt in Op1 over deze politieke keuzes.

Duitsland gaat Leopard 2-tanks leveren aan Oekraïne om ze te helpen in de oorlog. Door de beslissing wordt er gevreesd voor verdere escalatie. Waarom gaan de voertuigen toch die kant op? “Er zal een soort coalitie ontstaan van talloze landen die tanks leveren, waardoor Oekraïne straks beschikking heeft over zo’n 100 nieuwe tanks”, vertelt Thomas van Groningen.

Amerika

“Wat Duitsland over de streep zou hebben getrokken is een gesprek met Joe Biden”, want volgens van Groningen was het voor Duitsland van belang dat ook Amerika zijn inbreng zou doen. “Amerika zegt dat ze ook hun eigen tanks naar Oekraïne gaan brengen. Op die manier is het niet alleen een Duitse tank die voor escalatie zorgt, want dat is waar de Duitsers bang voor zijn.

Tot nu toe leek het er op dat Duitsland de levering van tanks misschien tegen zou houden. Dat kan, omdat andere landen zonder toestemming van Duitsland ook geen Duitse tanks mogen leveren. Van Groningen: “Zij maken die en als je ze dan koopt zitten daar voorwaarden aan. Je kan ze niet zomaar weer doorverkopen of weggeven aan een ander land.”

Rol Nederland

De druk om toch te leveren werd steeds groter voor de Duitsers. Op een gegeven moment moesten ze wel om, vertelt de politiek verslaggever. “De Amerikanen voerden de druk op, maar ook Nederland heeft daar best een rol in gespeeld. Toen premier Rutte in Amerika was, gaf hij een interview, waarin hij zei dat Nederland de voorloper is als het gaat om leveren van wapens. Duitsland noemde hij expliciet niet. Dat was wel echt druk uitoefenen. Zo van’ jongens jullie moeten meedoen, anders laat je Oekraïne vallen.’ Het werd niet met die woorden gezegd, maar daar kwam het misschien wel een beetje op neer.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug

Vergelijkbare artikelen