“De stimuleringsregeling voor zonnepanelen is te succesvol”

Mensen zonder zonnepalen betalen enkele tientjes per maand aan de energierekening van de buren met zonnepanelen. Het kabinet wil deze stimuleringsregeling afschaffen, maar GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger is daar tot verrassing van de coalitie niet voor. Ze schuift samen met energie-expert Remco de Boer aan bij Op1.

Volgens energiedeskundige Remco de Boer krijgen mensen met zonnepanelen nu teveel subsidie. Het kabinet wil van de regeling af, maar op de stem van GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger kunnen ze nog niet rekenen. De Boer: “Ongelofelijk veel mensen hebben zonnepanelen. We zijn nummer twee in de wereld als het gaat om de hoeveelheid zonvermogen per inwoner en nummer één in Europa. Het is een enorm succes.” 

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Het is misschien wel te succesvol, vertelt De Boer. “De terugverdientijd is soms nog maar drie jaar. Ze gaan zo’n 25 jaar mee en we hebben ooit met elkaar afgesproken dat ongeveer zeven jaar terugverdientijd netjes is. Die tijd is nu zo kort dat we iets kunnen gaan afbouwen.”

Meer zonnepanelen

Daar is Suzanne Kröger het niet mee eens. “Er wordt geschetst dat de regeling te succesvol is, maar we zitten in een klimaatcrisis, we zitten in een energiecrisis en we hebben heel veel mensen in energiearmoede. Dan denk ik dat je moet zorgen dat er zoveel mogelijk zonnepanelen op de daken liggen. Je moet zorgen dat er bij sociale huurwoningen of mensen die het tot nu toe niet hebben kunnen betalen ook zonnepanelen komen.”

Volgens Kröger heeft de minister dit niet goed uitgedacht. “Ik vind het heel kwalijk dat we zon niet blijven aanjagen, terwijl het echt het beste is tegen energiearmoede en we eigenlijk geen alternatief hebben.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

 

Vergelijkbare artikelen