”Nederlandse boer de dupe omdat overheid veel te langzaam is”

Nederlandse boeren dachten nog een jaar de tijd te hebben om aan nieuwe Europese mestregels te voldoen. Het blijken slechts vijf weken. Landbouwminister Adema werd half december al door Brussel teruggefloten, maar hield die informatie achter. Hoe nu verder? D66-Kamerlid Tjeerd de Groot en LTO-voorzitter Sjaak van der Tak schuiven aan bij Op1.

Onhaalbaar

Ondanks dat Adema al sinds half december weet dat de boeren veel korter de tijd hebben om aan de nieuwe mestregels te voldoen, verwijt Van der Tak het de minister niet zozeer, maar vooral Europa. ”Als je op 30 september met een brief komt waarin staat dat we de derogatie niet meer mogen gebruiken vanaf 1 januari, dat is voor een boer al veel te laat.”

De LTO-voorzitter noemt het onhaalbaar om op deze korte termijn aan de nieuwe mestregels te voldoen. ”Ik heb gezien dat er alles aan gedaan is om de maatregelen in ieder geval zo zacht mogelijk te maken. Maar het doet verschrikkelijk pijn. Het helpt boeren niet om opnieuw dat vertrouwen van die overheid te verdienen en te winnen. En dat is voor mij heel ernstig.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Overheid te langzaam

Waar boeren dus eerst vertelt werd dat ze nog het hele jaar zouden hebben om zich aan te passen aan de nieuwe regels, mogen ze nu vanaf 1 maart al minder mest uitrijden over hun land. ”De Nederlandse overheid is veel te langzaam geweest met allerlei gegevens aan Brussel te leveren, waardoor het Brussels besluit zo laat kwam”, zegt Tjeerd de Groot.

”We moeten ook eerlijk zijn. Die afspraken zijn al heel oud, en niet alleen over schoon grondwater, maar ook over oppervlaktewater. Daar houden we ons ook niet aan de afspraken. De natuur is de slechtste van heel Europa. Het zijn allemaal zaken die nodig zijn om ons land een beetje leefbaar te houden.”

”Elke keer is de Nederlandse boer de dupe omdat de overheid dit te lang allemaal voor zich uit heeft geschoven. Nu zie je dat zelfs ook bij provincies, en daar heeft de boer helemaal niks aan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Sjaak van der Tak en Tjeerd de Groot terug. 

Vergelijkbare artikelen