“Tanks behoren tot het arsenaal dat we nodig hebben om ons te kunnen verdedigen”

De NAVO gaat zich richten op de nieuwe fase in de oorlog: het tijdperk van de collectieve verdediging, zo besloten ze vandaag. Maar terwijl morgen bekend wordt gemaakt welke wapens aan Oekraïne worden geleverd, blijft veel nog onduidelijk. Admiraal Rob Bauer praat ons bij over de bijeenkomst in Brussel waar alle defensiechefs van de NAVO aanwezig waren.

Topoverleg vandaag in Brussel bij de NAVO, onder leiding van de Nederlandse admiraal Rob Bauer. Alle Commandanten der Strijdkrachten van het bondgenootschap zaten er om de tafel. Om te praten over onze collectieve verdediging. En natuurlijk over de oorlog in Oekraïne. Wat is daaruit gekomen? “Een heel belangrijk onderwerp was dat we door de inval van Rusland in de Krim zijn gaan nadenken over onze collectieve verdediging. Dat heeft geleid tot steeds concretere plannen”, aldus Bauer.

Geen keuze meer

“We hebben heel lang gedacht dat wij konden bepalen wat we kochten, omdat we eigenlijk konden uitkiezen aan welke oorlog we wel of niet mee wilden doen”, vertelt de admiraal. “Afghanistan, Irak, de regering koos om daaraan mee te doen en alles was eigenlijk planbaar. Wat we nu zien is dat niet wij bepalen wat er gebeurt, maar dat een tegenstander op een gegeven moment besluit om binnen te vallen. Dan bepaal jij niet wat je nodig hebt, maar dan bepaalt de dreiging wat je nodig hebt. Daar gaat het gesprek over.”

Tanks

Betekent dat dan concreet dat we bijvoorbeeld weer tanks moeten bestellen? Bauer: “Ik zeg niet dat we allemaal aan de tanks moeten, maar tanks behoren wel tot het arsenaal dat we nodig hebben om ons actief te kunnen verdedigen.” Geld dat dan ook voor Nederland? “Dat is een keuze van het land. Het hangt af van de keuze die een land zelf wil maken, maar uiteindelijk zijn er bepaalde wapensystemen die we allemaal nodig hebben.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen