“Ik ken jongeren die een krat achterover slaan op een avond”

Niet langer twee drankjes per dag, maar twee per week. Canada heeft zijn alcoholrichtlijn fors aangescherpt. In Nederland is de richtlijn in elk geval niet meer dan één drankje per dag. Is drinken te veel genormaliseerd? We praten erover met expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum Liesbeth Velema, voorzitter van de Nederlandse bierbrouwers Fred Teeven, volkszanger René Karst, die vindt dat er sprake is van betutteling, en actrice Fajah Lourens, die meedoet aan Dry January.

Niet langer twee drankjes per dag, maar hooguit twee per week. Canada scherpt zijn alcoholrichtlijn fors aan. Hier in Nederland luidt het advies: niet meer dan één drankje per dag. Maar woedt al jaren een discussie om overmatig alcoholgebruik te beteugelen. Volgen wij hetzelfde pad als Canada? Liesbeth Velema ziet het voorlopig niet gebeuren. “Op dit moment is in Nederland het advies om niet te drinken en als je dan wel wil drinken één glas per dag. Dat is voor mannen en vrouwen gelijk. In die zin is niet drinken al strenger dan wat Canada nu adviseert.

Eigen verantwoordelijkheid

Voorzitter van de Nederlandse bierbrouwers, Fred Teeven, ziet niks in een aangescherpt advies. Wees zelf verantwoordelijk is de boodschap. “We hebben al heel lang het standpunt dat we tegen overmatig alcoholgebruik zijn, ook overmatig drinken van bier. Daar zijn we over in gesprek met de sector. Het is ieders eigen verantwoordelijkheid of het twee drankjes per week zijn of twee, drie biertjes per dag. Ik denk niet dat twee biertjes per week een realistisch beeld is.”

Volkszanger Rene Karst, van onder andere ‘liever te dik in de kist’, weet wel wat overmatig drinken is. “Wanneer ik niet meer weet wat ik gisteren heb gedaan.” Om vervolgens serieuzer verder te gaan: “Het is allemaal zo lastig. Mensen proberen zoveel aan regeltjes en dingen te doen. Ik ken echt jeugd die misschien wel een krat achterover slaat op een avond. We hebben het nu over twee of drie biertjes per week, ik denk dat mensen aan het lachen zijn in hun kamer.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

 

Vergelijkbare artikelen