Olympique Lyonnais moet speelster 82.000 euro aan salaris betalen na zwangerschap

Ze hielp Olympique Lyon aan de landstitel en de Champions League, maar zodra Sara Björk Gunnarsdottir een jaar later zwanger werd, stopte de club met betalen. Onterecht, besliste de FIFA vandaag. Lyon moet alsnog 82.000 euro aan achterstallig salaris overmaken. Daphne Koster, manager vrouwenvoetbal bij Ajax, en Barbara Barend zijn blij met de beslissing en vertellen bij Op1 over het belang van deze uitspraak.

Daphne Koster noemt de uitspraak van de FIFA baanbrekend. ”Helemaal omdat het bij een grote club gebeurt. Het is nu wel voor de hele voetbalwereld duidelijk dat vrouwelijke sporters die een contract hebben, dat dat een vak is, en dat je die niet meer zomaar aan de kant kunt schuiven. En dat je dus gewoon salaris door moet betalen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Koster raakte zelf tijdens haar voetbalcarrière ook zwanger, ze was daarmee de eerste Nederlandse speelster die zwanger was terwijl ze nog actief voetbalde. ”Ik had toen twee inkomstenbronnen. Vanuit Ajax en vanuit de KNVB. Ik maakte melding van dat ik zwanger was, maar wel met de intentie om terug te komen. De club verlengde mijn contract. De KNVB deed dat niet.”

Kijk hier het hele gesprek met Daphne Koster en Barbara Barend terug. 

Vergelijkbare artikelen