Jan Hut: “In de kou vecht je tegen twee tegenstanders”

Maandag vetrokken Nederlandse mariniers naar Engeland om Oekraïense militairen te trainen. Wat is er nodig om onder de Oekraïense weersomstandigheden te kunnen vechten? Jan Hut, commandant van het Korps Mariniers, weet hoe het is om militaire operaties uit te voeren in een barre winter. Hij vertelt erover, samen met hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk.

Maandag is een hele compagnie Nederlandse mariniers bijna honderd man naar Engeland vertrokken om Oekraïense militairen te gaan trainen. Nu de winter is gekomen, wordt de oorlog in Oekraïne zwaarder en zwaarder voor de strijdende partijen. “Als je over serieuze kou praat, is het echt lastig om te vechten”, vertelt commandant Jan Hut. “Eigenlijk vecht je tegen twee tegenstanders.”

Elementen verslaan

Volgens de commandant moet je eerst je weg kunnen vinden in de kou, anders is het gevecht kansloos. “In de eerste plaats moet je de elementen verslaan. Pas als je dat kan ben je in staat het gevecht te voeren.” Hut vertelt dat het in de kou gaat om hele basale zaken. “Bij extreme omstandigheden kan het lichaam enorm afkoelen. Denk aan de voeten, de handen en het hoofd. Je moet weten wat je moet doen om je daar tegen te weren.”

Wat is daar dan allemaal voor nodig? Jan Hut: “Je hebt natuurlijk goede kleding nodig, maar vaardigheden zijn ook belangrijk. Je moet zorgen dat je goed eet en ongelofelijk veel drinkt. Als je dat niet doet, droogt het lichaam uit en koelt het lichaam nog sneller af. Dan heb je weer meer kans op koud weer blessures.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen