Staatssecretaris Eric van der Burg wil Europese Commissie onder druk zetten

Het is een van de heetste hangijzers binnen de coalitie: asielbeleid. De hoge instroom van migranten en overlast rondom asielzoekerscentra zorgen voor afnemend draagvlak in de samenleving. Een maatregel om die instroom te beperken, de stop op gezinshereniging, is opgeschort. Hoe gaat dit kabinet ervoor zorgen dat de instroom afneemt en het draagvlak toeneemt? Dat vertelt verantwoordelijk staatssecretaris Eric van der Burg bij Op1.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd wilde afgelopen zomer grote tenten plaatsen in Ter Apel, maar de Veiligheidsregio weigerde. “Als ik wethouder of burgemeester was geweest, had ik wellicht andere keuzes gemaakt. Maar ik zie wel dat de gemeente wel de klappen opving, omdat we het in Nederland niet goed geregeld hadden”, vertelt Eric van der Burg.

Het is een van de heetste hangijzers binnen de coalitie: asielbeleid. De staatssecretaris vindt dat je Westerwolde het tekort aan opvangplekken niet kan aanrekenen. “In de zomer zaten er binnen ook 2.700 mensen, terwijl er 2.000 mensen mochten zitten. We hadden gewoon te weinig plekken in Nederland.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Europese Commissie levert niet

“Wij moeten grip krijgen op migratie”, erkent Van der Burg. Maar hoe gaat het kabinet ervoor zorgen dat de instroom van asielzoekers afneemt? “Als het specifiek gaat om asiel, dan moeten we kijken naar de instroom. We zitten nu op het hoogste niveau sinds 2015. We moeten ook kijken naar hoe we mensen versneld kunnen laten uitstromen. Daarmee bedoel ik zowel naar woningen hier en naar andere landen in Europa.”

Daarom wil de VVD-staatssecretaris dat Europa zich aan de afspraken gaat houden. “Het grootste deel van de mensen die in Nederland asiel aanvraagt, is niet voor het eerst in Europa binnengekomen via de Nederlandse buitengrenzen.” Eric van der Burg wil de Europese Commissie daarom onder druk zetten. “Italië heeft gezegd dat ze niemand terugnemen. Dat is in strijd met de afspraken die zijn gemaakt. Het speelt ook bij andere landen, maar voor ons is Italië het allerbelangrijkst. De oplossing ligt bij de Europese Commissie en die levert op dit moment niet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Eric van der Burg terug.

Vergelijkbare artikelen