Neef van Black Lives Matter-oprichter omgekomen na arrestatie

Keenan Anderson, de neef van de oprichter van de Black Lives Matter-beweging, is vorige week omgekomen na een arrestatie in Amerika. Gisteren verschenen beelden waarop te zien is dat hij langdurig onder stroom werd gehouden met een stroomstootwapen. Zulke wapens worden sinds vorig jaar ook in Nederland gebruikt. We praten erover met advocaat Gerald Roethof en BIJ1-fractievoorzitter Sylvana Simons.

”De beelden roepen vanzelfsprekend een associatie op met de beelden die we kennen van George Floyd”, zegt Sylvana Simons. ”Maar er zijn heel veel van dit soort incidenten in de Verenigde Staten, waar niet perse altijd een taser of een nekklem aan te pas komt, maar die wel hetzelfde gevoel van onbegrip oproepen. Een gevoel van waarom? Waarom gebeurt dit? Waarom handelt de politie op dit moment zoals zij handelt?”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Grens laag

Sinds vorig jaar mogen stroomstootwapens ook door de Nederlandse politie gebruikt worden. ”Daar zijn ambtsinstructies voor, maar die geven heel weinig bescherming”, vertelt advocaat Roethof. ”Als iemand zich aan zijn aanhouding onttrekt, dan mag je al de taser gebruiken. De grens is heel erg laag.”

Kijk hier het hele gesprek met Sylvana Simons en Gerald Roethof terug.

Vergelijkbare artikelen