Hulpverleners voor de rechter op Lesbos

Op Lesbos hielp Pieter Wittenberg vluchtelingen ontsnappen aan de dood en moest daarom voor de rechter verschijnen, op verdenking van mensensmokkel en deelname aan een criminele organisatie. De rechter veegde die aanklachten van tafel, maar de verdenkingen blijven hem boven het hoofd hangen. We vragen aan Pieter en oud-directeur van Amnesty International Eduard Nazarski hoe dat zit.

”We zitten al vijf jaar in onzekerheid over de veroordeling”, vertelt Wittenberg vanuit Lesbos. ”Dat is slopend. Het is niet fijn om dat boven het hoofd te hebben hangen als een soort zwaard. Je bent niet meer rustig. Je kunt niet meer doen wat je aan het doen was, en wat zo nodig is. Dat maakt het heel pijnlijk.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

De rechter schrapte vandaag een aanklacht in de zaak, maar de zaak is daarmee nog niet afgedaan. ”Het enige wat er geschrapt is, is de aanklacht voor de overtredingen. De aanklacht die ons nog boven het hoofd hangt, is de aanklacht van de misdrijven. Het is jammer dat de aanklacht is ingetrokken, want daarmee is er geen oordeel geveld. Door vormfouten is de zaak gestopt. Dat betekent dat vanaf vandaag nog steeds niemand het strand op durft. Dat is nu al bijna vijf jaar het geval, en dat gaat nog een hele tijd duren.”

Kijk hier het hele gesprek met Pieter Wittenberg en Eduard Nazarski terug.

Vergelijkbare artikelen