“Als we zo doorgaan kunnen de klimaatakkoorden de prullenbak in”

De klimaatstrijd rond het Duitse dorp Lützerath nadert zijn ontknoping. De Duitse politie is woensdag begonnen met de ontruiming van het dorp, dat al twee jaar door klimaatactivisten bezet wordt om te voorkomen dat er bruinkool gewonnen kan worden. Correspondent Rob Savelberg was er bij en vertelt het laatste nieuws en we bellen met klimaatactiviste Ella, die in het gebied is.

Het was gisteren niet de veldslag waar iedereen bang voor was: de clash tussen de politie en klimaatactivisten in het Duitse dorp Lutzerath, vlak over de grens bij Roermond. De klimaatactivisten bezetten het dorp al twee jaar om te voorkomen dat er een nieuwe bruinkoolmijn bijkomt. Correspondent Rob Savelberg was er bij. “De meeste activisten zeiden: ‘we zijn vreedzaam, wat zijn jullie?’ Dat is een beetje normale taal, maar tegelijkertijd werden er wel brandbommen naar de politie gegooid.”

Rustige politie

Volgens Savelberg reageerde de Duitse politie daar rustig op. “De politie wist dat ze rustig aan moesten doen en niet meteen activisten het ziekenhuis in moesten schoppen. Ze waren heel duidelijk geïnstrueerd door de hoofdcommissaris.” Savelberg vertelt dat diezelfde hoofdcommissaris lid is van de groene partij in Duitsland. “Het heeft ervoor gezorgd dat de politiek ook een beetje in de problemen komt, want het is de vraag wie nu de politieke prijs hiervoor betaalt.”

Boomhutten

Klimaatactiviste Ella voert al weken actie in Lützerath en vindt het best heftig dat de ontruiming nu daadwerkelijk is begonnen. “De politie rukt best wel op in het dorp, heeft al heel wat barricades weggehaald en is zelfs al wat kleine huisjes aan het verwijderen.” Daarmee is de politie er overigens nog lang niet, meerdere activisten hebben zich hoog in de bomen verscholen in boomhutten. “Die mensen hebben ze gelukkig nog niet bereikt, maar het is gewoon heel spannend en verschrikkelijk om te bedenken dat die mijn er straks komt. Dit is echt een veroorzaker van de klimaatcrisis.”

Klimaatakkoord de prullenbak in

“We moeten ons goed beseffen dat het bizar is om met bruinkool door te gaan”, gaat de activiste verder. “De klimaatakkoorden kun je dan wel in de prullenbak gooien.” Om dat te voorkomen doet Ella er alles aan om de mensen in het dorp te ondersteunen en te helpen. “Aan de rand is een veilige plek waar mensen ondersteuning kunnen bieden. De mensen die in het dorp verscholen zitten, hebben ongelofelijk veel ondersteuning nodig. Er zit hier een groep van bijna duizend mensen die steun biedt en misschien nog andere acties aan het bedenken is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over Lützerath terug.

Vergelijkbare artikelen