”Ik zeg niet dat we een narcostaat zijn, maar we zitten er niet ver vandaan”

De drugscriminaliteit in Nederland en België escaleert: Ferdinand Grapperhaus wordt bedreigd door waarschijnlijk drugscrimineel ‘Bolle Jos’ en vorig jaar is in de havens van Rotterdam en Antwerpen voor een record aan coke onderschept. Wat volgens oud-recherchechef Sander Schaepman onlosmakelijk aan elkaar verbonden is, want de Nederlandse houding tegenover drugscriminaliteit is veel te laks. Hij schuift samen met advocaat Peter Schouten aan bij Op1.

Peter Schouten, die zelf ook zwaar beveiligd wordt, noemt het ‘absurdistisch’ dat het OM bevestigd heeft dat Grapperhaus zwaar beveiligd wordt om ernstige bedreigingen uit de onderwereld. ”Er lijkt geen belang te zijn voor de veiligheid van oud-minister Grapperhaus om nu bekend te maken dat hij op zo’n lijst staat.”

Narcostaat

”Wij zijn inmiddels verworden tot een staat met een toch wel bedenkelijke reputatie internationaal”, vertelt Schaepman. ”Ik wil niet zeggen dat we een narcostaat zijn, maar we zijn er niet zo ver vandaan. Een jaar of twintig geleden nog, lachten we altijd om Italië vanwege corruptie en de maffia. Dat is nu toch echt wel een heel ander beeld. De Italianen hebben ons onderlangs en bovenlangs allang ingehaald met maatregelen en een andere kijk op hoe je dat als samenleving moet aanpakken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

War on drugs

Het is wensdenken dat de ‘war on drugs’ gewonnen kunnen worden, volgens advocaat Schouten. ”Men denkt bijvoorbeeld aan repressie, dus dat je alle drugs kunt onderscheppen. Dat is gewoon niet zo. De laatste twintig jaar wordt er steeds meer binnengehaald door de politie. In een haven als Antwerpen al 110 duizend kilo coke. Maar het verandert niets aan de prijs, die blijft altijd 50 euro.”

”De repressieve cultuur lost niets op. Als de overheid die 110 duizend kilo na de inbeslagneming nou eens gereguleerd op de markt zou brengen, dan worden al die criminele bendes meteen weggewiped. Dus legaliseren.”

Kijk hier het hele gesprek met Sander Schaepman en Peter Schouten terug.

Vergelijkbare artikelen