Nico Tak wordt de nieuwe commandant bij de NAVO

De Nederlandse landmachtcommandant Nico Tak wordt vanaf morgen de commandant van het landmacht deel van de snellereactiemacht van de NAVO. Deze militairen komen in actie als één van de bondgenoten wordt aangevallen. Hij vertelt in Op1 hoe zijn troepen op alle scenario’s voorbereidt en waarschuwt voor de onberekenbaarheid van Poetin.

Wensdenken

Generaal Nico Tak wordt landmachtcommandant van het snelle reactieleger van de NAVO. Wordt een NAVO-land aangevallen door Rusland komen ze in actie. Tak houdt daar serieus rekening mee en vindt dat we moeten oppassen voor wensdenken. “Het eerste wensdenken was natuurlijk dat het in onze optiek het niet waard zou zijn voor Poetin om Oekraïne aan te vallen. We wilden dat het niet waar was en dus was het niet waar in ons hoofd. Dat is natuurlijk onzin.”

Datzelfde wensdenken ziet de commandant nu weer in Oekraïne gebeuren. “We willen niet dat Poetin wint, we willen dat Oekraïne wint. We willen dat zo graag dat we het gaan geloven en juist daar moeten we voor oppassen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Ander referentiekader

Hoe groot is dan de kans dat Rusland een NAVO-land aanvalt? Volgens de commandant moeten we er altijd rekening mee houden dat Poetin anders denkt dan wij. “Ons denkraam is een kosten baten analyse. Dat is heel economisch getint; wat kost het ons en wat levert het op. Dat is niet het referentiekader dat Poetin gebruikt. Die werkt veel meer op basis van historie, emotie en cultuur. Daar hebben we elkaar gemist. We moeten oppassen dat we ons niet laten verrassen door dat niet te erkennen.”

Kijk hier het hele gesprek met Nico Tak terug.

Vergelijkbare artikelen