Netflix-serie ‘Break Point’ laat de immense druk zien waar tennissers mee te dealen hebben

In navolging van de populaire Netflix-serie Drive to Survive over Formule 1 komt de streamingdienst nu met een serie over de spannende wereld van tennis: Break Point. Hierin wordt de machtsovername van de nieuwe generatie gevolgd nu het tijdperk van gevestigde namen als Federer en Serena op zijn einde loopt. Wie worden hun opvolgers? We praten erover met oud-tennissters Kiki Bertens en Marcella Mesker.

”Je krijgt een heel mooi inkijkje in de sport. Het is voor mij heel herkenbaar allemaal”, zegt Kiki Bertens. ”Wat je bij elke speler ziet is dat het heel lastig is dat je bijna elke week wel verliest met tennis. Dat is natuurlijk maar in weinig sporten zo. Als je wint, moet je gelijk een dag later weer. Dus je moet je snel weer opladen. In mijn beste jaar win ik drie of vier toernooien in een jaar, en de rest van alle weken verlies je een keer. Het is gewoon heel pittig om je elke keer weer op te laden. Elke speler geeft dat wel weer in deze documentaire.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

De druk op toptennissers is enorm, volgens Marcella Mesker. ”Het is een individuele sport. Die focus op die spelers, de toekomstige sterren en talenten. Het komt op jou aan. Er is een kringetje van coaches, fysio’s, masseurs, managers, ouders en vrienden eromheen. Alles is maar op die ene persoon gericht. Dat is niet gezond, dat is niet normaal. En dan ook nog de social media, de televisie en nu de Netflix-documentaire. Hoe blijf je met beide benen op de grond?”

Twijfel

Voor Kiki Bertens is de mentale struggle die spelers op de baan ervaren erg herkenbaar. ”De druk die op je staat is zo immens. Je wilt graag die wedstrijd winnen voor jezelf, je wilt goed spelen, en iedereen kijkt mee. En jij bent de enige die iets aan die uitslag kan doen. Als je dan het idee hebt dat je dingen niet goed doet, of dat je misschien andere dingen moet doen, en daar aan gaat twijfelen, die twijfel aan jezelf is het ergste hoe je je kunt voelen op de baan. Dan kun je gigantisch ‘snappen’ in je hoofd.”

Kijk hier het hele gesprek met Kiki Bertens en Marcella Mesker terug.

Vergelijkbare artikelen